Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

Hírek, érdekességek

Szlovéniai túránk keretén belül elindult a Hike & Fly képzésünk

2017.04.25.
Mint már sokan tudjátok a tél folyamán azon dolgoztunk, hogy meghonosítsunk és elterjesszünk Magyarországon egy új siklóernyős irányzatot, egy új sportot, a Hike & Fly-t: vedd a hátadra a közel 4 kg-os felszerelésed, mássz fel egy csúcsra, majd repülj le onnan! A tavasz beköszöntével most több jelentkezővel a gyakorlatban is kipróbálhattuk a projektet.

Szlovéniai túránk keretén belül elindult a Hike & Fly képzésünk

 

A Szlovéniában megrendezett távrepülő túránkra épített első Hike and Fly képzésünk, workshopunk tapasztalataiból tanulva optimalizáltuk a képzésünket, és egy merőben új 2-3 napos workshopot hoztunk létre. Összeszedtünk a gondolatainkat és a helyszínen felmerülő kérdéseket, amelyekkel előzetesen mi sem számoltunk.

 

Három érdeklődőt vártunk a képzésünkre, akikhez csatlakozott még néhány távrepülő pilóta, akik korábban már érdeklődtek az irányzat felől. Így igen vegyes tudású és kondíciójú társasággal vágtunk neki a képzésnek. Már a túra elején látszott, hogy az időjárás nem a legtökéletesebb, így ha nem is minden a tervnek megfelelően alakult, de legalább sokunknak sikerült repülnie az ultralight egyfelületű ernyőkkel.

 

 

Az első meglepő tapasztalatunk, hogy a képzett pilóták is izgulnak, vagy talán tartanak is ezektől a felszerelésektől. Ezért a jövőben beiktatunk startoktatást és ernyőkezelő foglalkozást is, valamint egy normál repülést normál starthelyen.

 

Következő meglepetés, hogy a beülőrendszer és mentőernyő felcsatolásának megmutatása jóval több időt vett igénybe, mint gondoltuk volna. Ezért ezt is az ernyőkezeléssel egybekötve fogjuk oktatni, nem pedig élesben a starthelyen.

 

Az első túránk a Matajurra vezetett fel, amelyet meg lehet közelíteni busszal is, így nem csak a Hike and Fly érdeklődők jutottak fel a starthelyre, hanem a csapat 90%-a csatlakozott a projekthez. Nagy tapasztalat, hogy Hike and Fly túrán maximalizálni kell a pilóták számát. Mi ezt 5 főben állapítottuk meg és egy vagy két oktatóban.

 

 

Tartottunk attól, hogyan fogjuk tudni az állóképességbeli eltéréseket áthidalni. Várakozásunkat felülmúlva meglepően jól sikerült kis különbségekkel feljutni a hegyre. Látjuk viszont a problémát, ezért a jövőben a workshop keretén belül maximum 1200 méter szintet tervezünk. Ez egyben egy teszt is, azaz felmérjük, hogy kinek miben kell fejlődnie. A kondíció fejlesztésére kitaláltunk egy mentorálási rendszert, amit hamarosan ismertetünk veletek.

 

Utolsó és egyben a legfontosabb, hogy a képzésre nem lehet az utolsó pillanatban jelentkezni, mert így lehetetlen ráhangolódni és felkészülni a túrára. Ezt nekünk is meg kell tanulnunk, mivel mi sem tartjuk be soha ezt a szabályt :)

 

Bővebb információkat a Hike & Fly képzésünkről és a jelentkezésről itt találsz.


 

További cikkek:

Túra
Swing Nyos Demo ernyők
2017.12.07.
Swing Nyos Demo ernyők érkeztek minden méretben. Max. 10-15 felszállással eredeti gyári kontrollal . ...
Túra
Beszélgetések a Red Bull X-Alps bajnokaival V. rész
2017.07.14.
Bár a versenynek vége, néhány élvonalbeli pilótával még adósak maradtunk. Köztük Pascal Purinnal, a fiatal osztrák sportolóval is. A vele készült beszélgetést itt olvashatjátok. ...
Túra
Takáts Pali 2017-es támogatója az Airborne Club
2017.07.14.
Mint azt már sokan tudjátok az következő pár hét a Red Bull X-Alps jegyében fog zajlani. ...