Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

Hike & Fly tanfolyam

A Hike & Fly szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy túrázz fel a hegyre, majd repülj el! Klubunk a többféle irányzat közül az általunk legkedveltebbet és egyben a legbiztonságosabbat próbálja meghonosítani, tanítani Magyarországon.

Hike & Fly bemutatása

A Hike & Fly a siklóernyőzés egyik új irányzata. Leginkább a túrasízéssel lehetne párhuzamba állítani. Az első síelők még fokával mentek fel a hegyre, ahonnan lesiklottak. Később a síelés szép lassan tömegsport lett, és felvonók vitték fel a síelőket a hegyre. A technológia fejlődésével egyre jobb és könnyebb felszerelések állnak a rendelkezésünkre, amelyek segítségével újra visszaléphetünk az alapokhoz. Elkerüljük a tömeget és a sípályákat, és sportként tekintünk a feljutásra is. A túra megkoronázása pedig a lesiklás lesz.

Hasonló folyamat megy végbe a siklóernyős sportban is. A kezdeti időben a pilóták felmentek a hegyre és lerepültek. A felszerelés tömege miatt (kb.17-22 kg) mindenki a repülés hosszának növelésével foglalkozott.  

A siklóernyőzés mára tömegsport lett. A technológia és az innovatív anyagok lehetővé tették, hogy egy komplett felszerelés súlya 5 kg alatt maradjon:

ernyő 1700 g

beülő 100-600 g

mentőernyő 1200 g

sisak 200 g

hátizsák 300-700 g

Ez egy olyan súly, amit egy alpesi vagy vertikál futó, túrázó, hegymászó, sziklamászó is magával tud vinni felfelé, hiszen lefelé úgyis csak siklani kell.

 

Mitől különleges a Hike & Fly?

Gondolj bele, milyen remek érzés felfutni a szikláig majd felvenni az ultrakönnyű ferrata szettet, felmászni a szikla csúcsára, mindezt reggel nyolc órakor! Ilyenkor csupán néhány zerge bóklászik a hegyen, a fények gyönyörűek, a völgyben köd van. Előveszed az ernyődet, elstartolsz és 15 perc alatt lent is vagy. Ez teljes értékű sport, a végén egy csodálatos repülés élménnyel, és nem fáradsz ki a csúcsról való lejutástól. Nem vesz igénybe egy egész napot, és sem a térded, sem a hátad nem fájdul meg a felszerelésekkel teli hátizsáktól.

 

Hogyan kezdjem el?

Mindenkinek másképp kell hozzákezdenie ehhez a sporthoz. Egy futónak alapvetően nagyon jó az erőnléte, viszont meg kell tanulnia repülni. Egy siklóernyős kondíciója legtöbbször nem elegendő, így edzenie kell magát a kihívásokhoz. A Hike & Fly tanfolyam egy átlagos képességű sportolónak az alapoktól számítva körülbelül tíz nap. Ez azért lehetséges, mert egyrészt a legbiztonságosabb felszerelések már elérhetőek Hike & Fly kategóriában, másrészt a reggeli és esti repüléseknél csupán néhány szabályt kell betartani ahhoz, hogy ne legyen probléma.

 

 

Hogyan épül fel a tanfolyam?

Az előzőekben írtuk, hogy mindenkinek más képességét kell fejlesztenie, különböző új dolgokat szükséges tanulnia ahhoz, hogy részt vehessen Hike & Fly túrákon. A tanfolyam résztvevőit ezért két csoportra osztjuk: akiknek van siklóernyős jogosítványa, illetve akiknek még nincsen vizsgája, jogosítványa.

 

Sportolóknak (még nem pilóták): Első lépésben el kell végezniük egy siklóernyős pilóta képzést, mert a repülési tudás illetve a nemzetközi vizsga elengedhetetlen feltételek. A folyamatosan induló alaptanfolyamok egyikébe kell bejelentkezni vagy érdeklődéstől függően lehetőség van intenzív tanfolyamon letenni a vizsgát. Az intenzív képzést kizárólag Hike & Fly érdeklődőknek tartjuk. Az alaptanfolyamot követően 2-3 napos Hike & Fly workshop keretében tartunk átképzést, amely egyben már egy Hike & Fly túra is. Ezt követően már mehetünk közösen a Hike & Fly túrákra.

 

Siklóernyősőknek: Pilótáknak 2-3 napos átképzést szervezünk, amelynek keretében kiutazunk a hegyekbe, és ott egy Hike & Fly túra keretében megtanítjuk a következőket:

  • Bemutatjuk a kötelező és szükséges felszereléseket, és megtanítjuk azok használatát
  • Gyakorlati képzés keretében megismerkedünk az egy surfaces ernyők kezelésével, és megtanítjuk a megfelelő starttechnikát, akinek szükséges
  • Megismertetünk néhány fontos szabállyal, átadjuk eddigi tapasztalatainkat, hogy te magad is meg tudj tervezni egy saját projektet, túrát
  • Elméleti és gyakorlati képzést követően felmászunk és lerepülünk az első hegyünkről

 

Az átképzésre, azaz a workshop idejére 2-3 komplett felszerelést tudunk biztosítani. A Hike & Fly workshopokra minimum 2, maximum 5 fő részvételét várjuk.

 

 

Hike & Fly workshop időpontjai

2019 Április

Kobaridi túránkon belül

 

2019 Május 4-5

Schneeberg időjárás függvényében  

 

2019 Május  19-26.

  Lombardia túránkon belül

 

2019 Június

Kravec időjárás függvényében

 

2019 Szebtember

Schneeberg időjárás függvényében , Dolomitok túránkon belül


 

2019 Október

Garda tó-i túránkon belül

Mit ad a Tanfolyam ?

Garantált felejthetetlen élményt. Új életformát, barátokat, közösséget. Nemzetközi pilóta jogosítványt.

Költségek

Az újgenerációs sportokhoz hasonlóan, ez sem sorolható a legköltségkímélőbb szórakozások közé. Viszont, ha az alapfelszerelést sikerült összeállítanod (ernyő, beülő, mentőernyő), akkor a későbbiekben már egyáltalán nem is költséges ez a sport. A hegyre való felmászásért és a hegyen alvásért pedig nem kérnek költségtérítést. Tudjuk hogy a felszerelés ára sokakat megrémiszthet, ezért úgy döntöttünk, hogy összeállítunk két-három teljes felszerelést, és a kezdetekben ezeket bérbe adjuk.

Mivel a képzést is külön kell szedni, így a költségek is arányosan változnak a pilóták és a még nem pilóták között.

 

Workshop díja: 30.000 Ft / fő

(a workshop díja tartalmazza az elméleti és gyakorlati képzést az oktató összes költségét viszont nem tartalmazza az egyéb felmerülő költségeket: kiutazást szállást, biztosítást, étkezést)

 

Felszerelés bérlése a workshop idejére: 200 € / komplett felszerelés:

AD Glider UFO 18-21, SupAir Radical 3 + airbag , Swing Escape M mentőernyő+ konténer ,

A bérleti díj 50%100%-át felszerelés vásárlásánál beszámítjuk. A részletekről érdeklődj személyesen! 

Még nem pilóták összköltsége, amivel számolniuk kell:

Alap tanfolyam díja: 90.000 Ft

Intenzív képzés: 40.000 Ft  ( extra költség )

Workshop díja: 30.000 Ft + a felszerelésbérlés, amennyiben nekünk kell biztosítani a felszerelést.

 

(a tanfolyam idejére az ár tartalmazza a normál felszerelés bérleti díját is, de nem tartalmazza a Hike & Fly felszerelés bérleti díját. Intenzív képzés díja az alaptanfolyamon felül fizetendő, mivel maximum 4-5 fő jelentkezését követően indulnak a képzéseink).

 

 

Hogyan tudok jelentkezni ?

 

Amennyiben a tanfolyam felkeltette az érdeklődésedet, akkor kérlek írj egy online jelentkezést, hogy meglegyenek az adataid, és hívj fel telefonon 9.00-18.00 között, hogy személyesen is megbeszéljük a részleteket.  

Tasi Gábor: 00 36 20 9346693

 

 

 

 

Online jelentkezés