Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

Gyakori kérdések

A siklóernyő porozitás mérése

A siklóernyő porozitás mérése

 

A porozitásmérés valójában az anyag légáteresztő képeségének mérése. Az ernyő anyagának egységnyi területén mennyi idő alatt áramlik át egységnyi levegő. A siklóernyő porozitásának a méréséhez JDC MK 1 porozimetert használunk, amely a legelfogadottabb és legtöbbet használt porozitásmérő a siklóernyős szakmában. A JDC MK 1 azt méri, hogy mennyi idő alatt jut át 0.25 liter levegő 38.5 cm2-nyi anyagon 4 hPa nyomás mellett.

 

Hogyan végzi klubunk a porozitásmérést?

 

Klubunk a svájci gyártmányú JDC műszerrel végzi a méréseket. A mérést minden esetben középen a belépőélnél végezzük, mivel a csomagolásnál itt sérül legjobban az ernyő. Használt felszerelések esetén a feltüntetett értékek mindig az általunk mért legrosszabb porozitási érték.

 

Klubunk mérés utáni besorolása :

 Állapot    JDC  érték másodpercben      Repült óra 
Új  >300 <20
Kiváló 200-300 20-50
100-200 50-150
Megfelelő  50-100 100-300
Használt  20-100 200-450
Kuka   <20

300+

 

 

Hogyan befolyásolja az ernyő viselkedését a porozitási érték ?

 

Az új ernyőket különböző szervezetek ellenőrzik, hogy meghatározzák azok teljesítményét és biztonságosságát. Ezen ellenőrzések alkalmával az ernyők porozitása kicsi, mivel újak. Az ernyők szerkezetét a légnyomás befolyásolja, ezért azok porozitása is kapcsolódni fog a nyomáshoz. Az ernyő porozitásának emelkedésével, megváltozik annak viselkedése is. A porozítás érték csökkenése a következő repülési tulajdonságokra hat negatívan:

- siklószámra

- sebességre 

- startolási hajlamra 

- becsukódás és visszanyílási hajlamra

- átesési hajlamára

 

Ha az ernyő porózusabb, akkor az anyaga gyengébb, elhasználódottabb, mint újonnan vásárolt korában. A gyengébb anyag könnyebben elszakad. Ezek a szakadások történhetnek startoláskor vagy sziklához közeli landoláskor, de akár repülés közben is egy nagyobb frontális becsukódáskor. Az ernyő szakadása becsukódáskor elég valószínűtlen, de előfordult már ilyen eset. Ha a porozítási érték a minimálisra csökken akkor előfordulhat spontán átesés, ami az ernyő végét is jelenti. A műszeres vizsgálat pont ennek az esetnek az elkerülése érdekében került bevezetésre.

Amennyiben azt tapasztalod hogy a siklóernyőd nehezen vagy fel sem akar jönni a startnál, akkor mindenképp keress fel egy vizsgáló műhelyt, ahol megnézik az ernyő porozitását.

További cikkek: