Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

Hírek, érdekességek

Beszélgetések a Red Bull X-Alps bajnokaival IV. rész

2017.07.13.
Interjúsorozatunk következő részében a Simon Oberraunerrel készült beszélgetést olvashatjátok. Oberrauner nagyon fiatal és Outtershez hasonlóan ő is újonc az X-Alpson.

Beszélgetések a Red Bull X-Alps bajnokaival IV. rész

 

SIMON OBERRAUNER

 • Nemzetiség: osztrák
 • Születési év: 1991
 • Foglalkozás: Tanuló/tandem pilóta
 • Segítő: Christoph Wolf
 • Ernyő: Skywalk X-Alps 3 XS
   

 

2012-ben tanult repülni Grazban, és azóta rengeteg siklóernyős versenyt megnyert világszerte. Az X-Alps idején Oberrauner 26 éves, de úgy tűnik, hogy fel tudja venni majd a versenyt a nagyfiúkkal.

 

 

 • Mikor és miért kezdtél repülni?
  2012-ben kezdtem, mert mindig is repülni szerettem volna, és a siklóernyőzés a legegyszerűbb és legtermészetesebb módja annak, hogy a levegőben legyél. Soha nem fogom megbánni, hiszen ez volt életem eddigi legjobb döntése.
   
 • Versenyszerűen siklóernyőzöl?
  Igen, néhány eredmény: 2014-es Bordairline Levico: 1. helyezés, 2014-es Bordairline Bad Aussee: 3. helyezés, 2014-es összesített Bordairline: 5. helyezés, 2015-ös Bordairline Kössen: 1. helyezés, 2015-ös Bordairline Donnersbach: 1. helyezés, 2015-ös összesített Bordairline: 1. helyezés. Távrepülésben: 2015-ös osztrák távrepülő bajnokság: 2. helyezés junior kategóriában.
   
 • Milyen mászó tapasztalattal rendelkezel?
  Bivak túrákat szoktam tenni az osztrák és svájci Alpokban télen és nyáron egyaránt. 2012-ben a testvéremmel együtt megmásztam a 6125 méteres Stok Kangri csúcsot egy nyolcnapos indiai túrát követően. Mindig keresem a kalandokat, hogy újabb és újabb élményekkel gazdagodjak.

  Milyen siklóernyős tapasztalattal rendelkezel?
  5 éves siklóernyős múltam van, a legkülönbözőbb körülmények között repültem az Alpokban. Több mint 600 repült órám van. Tavaly nyáron Paul Guschlbauer segítőjeként az X-Alps útjának nagy részét bejártam, és sokat tanultam. Átkeltem Ausztrián egy hétnapos bivaktúra keretén belül, így megtapasztalhattam a legkülönfélébb időjárási viszonyokat. A siklóernyőzésben az egyik legjobb, amikor másoknak is megmutathatom, hogy milyen is a repülés. Ezért is vagyok másfél éve tandempilóta.
   
 • Milyen kalandokon és állóképességi kihívásokon szoktál részt venni?
  A Bordairline-on 2013 óta versenyzek. Állóképességi sportokat 13 éves korom óta űzök. Nagyon szeretem a hosszútávfutást, és a hosszútávú túrákat. 2011-ben 145 km-t túráztam Graz-tól Liezen-ig, hogy meglátogassam a nagyszüleimet. A sport az életem legfontosabb része jelenleg, mindez a versenyzéssel kombinálva leírhatatlan érzés.  
   
 • Hogyan épül fel nálad egy heti edzés?
  Heti 5-6 napot edzek, és mindig az időjárásnak megfelelő mozgást végzek, mert szeretek a szabadban edzeni. Általában futok, bringázok, mászok, Hike & Fly túrákat teszek, sízek vagy úszom.
   
 • Mi a legjobb és a legrosszabb repülési pillanatod/élményed?
  Kétségtelenül az egyik legjobb repülési kalandom volt, amikor 2016-ban megnyertem a Bordairline versenyt Tolminban, úgy hogy csupán 13 km-t gyalogoltam és 218 km-t repültem. A legrosszab az volt, amikor egy fán landoltam egy szűk völgyben, és semmi esélyem sem volt, hogy onnan kijussak.
   
 • Mire vagy a legbüszkébb?
  Arra, amikor először nyertem meg a Bordairline versenyt Levicó-ban, és amikor 2015-ben megnyertem az összesített Bordairline szériát.
   
 •  Mikor hallottál először a Red Bull X-Alps-ról?
  Valaki említette ezt a versenyt, amikor siklóernyőzni tanultam Grazban. Azóta követem az eseményeket, és célomul kitűztem ki, hogy egyszer én is részt veszek rajta.
   
 • Versenyeztél már korábban a Red Bull X-Alpson?
  Nem
   
 • Mi vonz téged a Red Bull X-Alps-ban?
  Red Bull X-Alps azt jelenti, hogy bármi történjék is a szabadban kell maradni. Megtapasztaljuk a legkülönfélébb időjárási viszonyokat, kitoljuk a határainkat, ösztönző versenyzőtársakkal találkozunk.
   
 • Milyen stratégiát követsz a versenyen?
  Megtalálni a legjárhatóbb utat az Alpokon keresztül, és mindig kíváncsinak maradni.
   
 • Átlagosan minden harmadik résztvevő nem tudja befejezni az X-Alps-ot. Miért gondolod, hogy neked sikerülhet?
  Jó érzékem van a termikrepüléshez, és remek a csapatom is. Céltudatos vagyok és jó az állóképességem. Szeretném teljesíteni a versenyt, és mindent megteszek ennek érdekében.
   
 • Mitől tartasz leginkább a versenyen?
  Úgy gondolom, hogy az időjárás a legkevésbé megbízható tényező a versenyen, és eléggé megnehezíti majd a dolgomat, ha napokig kell gyalogolnom, mert nem lesz repülésre alkalmas időjárás.

 

forrás: http://www.redbullxalps.com/athletes.html

 

A verseny eseményeit nyomon követhetitek a Facebook oldalunkon, ahol naponta jelentkezünk az eredményekkel, és Takáts Pali is bejelentkezik élőben a versenyről.

 

 

További cikkek:

Túra
A Red Bull X-Alps magyar valósága. Vendég: Takáts Pál
2023.09.03.
A 2023-as év legnagyobb magyar siklóernyős sikere egyértelműen Takáts Pál szereplése a Red Bull X-Alps-on. ...
Túra
Elindult a 2023-as év regisztrációja
2021.12.16.
Kedves Klubtagok,elindult a 2023-as év regisztrációja és az ernyők vizsgáztatása. Sajnos a kialakult energiaárak és a ránk szakadt infláció hatása minket sem került el és több módosítást ...
Túra
Startjavító Workshop
2021.03.12.
Startjavító Workshopot tartunk kezdő és haladó pilótáink részére ...