Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

2021-re áttettük Magashegyi és Akklimatizációs tanfolyam, Saas-Fee (Hike&Fly)

NEHÉZSÉGI SZINT
airborneairborneairborneairborneairborneairborneairborneairborne
-
+
Túra időpontja: 2021.07.19. - 2021.07.26.
busszal gyalog felvonóval

 

A magashegyek világába, hol máshol lehetne leginkább belekóstolni, mint Svájc szívében a Saas-völgyben. Ebben a zsákvölgyben, melyet a Dom és Allalinhorn gleccserek szegélyeznek, nem kevesebb, mint 18 db 4000 méter feletti csúcs található, így nem csoda, hogy a magashegyekbe vágyók számára igazi földi paradicsomnak számít mind télen mind nyáron. A gleccserek állandó havat, így nyári síelési lehetőséget is biztosítanak, míg a környező csúcsokra számos túra, via ferrata és mászó út vezet. 

A gyönyörű hegyek lenyűgöző látványa mindenkit magával ragad, aki a környékre vetődik. Az "Alpok gyöngyszemeként" emlegetett Saas-Fee pedig már 1951 óta kizárta a motoros forgalmat területéről, így mind a városka mind a környező hegyek megőrízhették régi varázsukat. Az elragadó Saas-Fee-t a szomszédos völgyben fekvő Zermatthoz miniatűrjeként szokták említeni, az ott elburjánzó fogyasztói társadalom nélkül.
Tanfolyamunk számára a környék négyezres hegyei nyújtanak majd terepet, melyek közül több jó lehetőséget biztosít az első igazi, magashegyi mászások abszolválásra.

 

 

Magashegyi gleccser és aklimatizációs tanfolyam menete

 

0. napok:  Az utazás előtt, hétköznaponként 1-2 alkalommal közös mászást szervezünk a Spider falmászó klubban, ahol megismerjük egymást, megtanuljuk az alap csomókat, a biztosítást, ereszkedést.  Ellenőrizzük a felszereléseinket és átbeszéljük a részleteket,  legfontosabb tudnivalókat.

 

1. nap: Utazás a Budapest – Ljubjana – Velence – Milano - SaasFee útvonalon

Hetünk következő 3 napját azzal töltjük majd, hogy megismerkedünk a gleccserekkel, a mászásokhoz szükséges felszerelésekkel és önmagunkkal.

 

2. nap: 3000 méteres magasságig jutunk fel a Weissmiesre vezető úton. A felfelé vezető úton segítségül vesszük a felvonót. Ebben a magasságban töltjük napunkat, ahol már elkezdjük majd érezni, hogyan reagál szervezetünk az akklimatizációs folyamatokra. Időközben megismerkedünk a hágóvas és a jégcsákány helyes használatával, a gleccser havas és firnes terepein. Megtanuljuk, hogy hogyan közlekedjünk kötélpartiban, hogyan haladjunk át biztonságosan gleccserhasadékok között és fölött. Majd a nap végén visszatérünk kempingünkbe, ahol kötéltechnikákat, csomókat tanulunk és feltöltődünk.

 

3. nap: Visszatérünk a Weissmiesre vezető útvonalra, ahol szeretnénk elérni a 3400-3500 méteres magasságot, magashegyi akklimatizációnk követező állomását. Itt már érezhetjük a magashegyek oxigénhiányos környezetét. Miközben ismerkedünk szervezetünk reakcióival, átállásával, megtanuljuk felismerni a rejtőzködő hasadékokat és megtanuljuk társaink mentését a gleccserhasadékokból.  

 

4. nap: Az Allalinhorn felé vesszük utunkat, és folytatjuk ismereteink bővítését miközben igyekszünk elérni a 3800 méteres magasságot. Ha a csapat jól bírja, akkor elképzelhető az is hogy feljutunk a 4027 méteres csúcsra is.

 

 

5. nap: Ezt a napot pihenéssel töltjük a völgyben, ahol van lehetőség kirándulni, sziklát mászni, bringázni vagy repülni.

 

6-8. nap: Ezekben a napokban, az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve szeretnénk meghódítani egy-két négyezres csúcsot, már összeszokott hozzáértő, csapatként.   

 

9. nap Utazás Budapestre  

 

 

Tervezett csúcsok  mászásának menete:

Allainhorn (4027 m): Hajnalban indulunk. Felvonó segítségével jutunk fel 3500 méterig,  majd 1,5-2 órás mászással jutunk fel a csúcsra. A Hike And Fly pilóták közvetlen a csúcs alól tudnak startolni és közvetlen a kempingnél lehet leszállni.

Weissmis (4017 m):    Előző nap felmegyünk a 2700 méteren található Weissmieshüttébe, ahol eltöltünk egy éjszakát. Így nagyon korán tudunk nekivágni a további 1300 méteres szintemelkedésnek. Várható időtartam felfelé 4-5 óra. A Hike and Fly pilóták a csúcs közvetlen közelében tudnak startolni, landolás a kempingnél.

Nadelhorn (4327 m): Ez is egy két napos túra. A 3333 méteren fekvő szállásunkat, a Mischabelhüttét ferrata úton lehet megközelíteni. Majd másnap hajnalban a Windjoch (3848 m lehetséges starthelyünk) érintésével tudunk feljutni a csúcsra.

 

Kinek ajánljuk?

A túrát olyan pilótáknak ajánljuk elsősorban, akik már megismerkedtek a magashegyi repülés ezen formájával és szeretnék tudásukat tovább bővíteni mind a feljutás mind lejutás területén. A program keretében a repülések mellett a gleccserjáráshoz és a magashegyi túrázáshoz szükséges ismereteket sajátíthattok el, melyek későbbi, komolyabb túrák során nélkülözhetetlenek lesznek.

 

Szükséges felszerelések:

(Hike and Fly pilótáknak ultralight felszerelést ajánllunk)  

 

Technikai felszerelés:

•    30-40 méteres kötél / 2 fő (Petzl RAD system)

•    mászó sisak

•    beülő (3 csattos) - (pl.: Petzl Altitude beülő)

•    biztosító eszköz (Reverso, lapka)   

•    5 db csavaros karabiner (2db HMS)

•    3 db varrott heveder (60-80 cm)

•    3 db kötélgyűrű (4-5 mm)

•    jégcsákány (pl.: Petzl Ride)

•    hágóvas (pl.: Petzl Leopard)

•    2 db jégcsavar

•    1 db hószeg

•    túrabot (összecsukott állapotban be tud tenni a zsákodba)

•    fejlámpa

•    minimális elsősegély csomag és izolációs fólia

 

Egyes technikai felszerelések bérelhetőek a AlpinBike, Run and Skitour boltban.

 

Ruházat egyéb kiegészítő felszerelések:

•    magashegyi túrázásra alkalmas bakancs (lehetőség szerint hágóvas-kompatibilis)

•    magashegyi ruházat (Felülre 5 réteg: héjkabát, thermo kabát, softshell kabát, köztes termo réteg, aláöltözet.

Alulra 3 réteg: héjnadrág, softshell túranadrág, aláöltözet)  

•    kamásli, sapka, maszk, kesztyűk  

 

Egyébb felszerelés igény:

•    egy 30-60  literes hátizsák, amiben elfér 2 napi felszerelésed  

•    nap(gleccser)szemüveg

•    min. 30-as UV-jú napkrém!

•    hüttében alváshoz: nyári hálózsák vagy hüttezsák

•    enni- és innivaló, pezsgőtabletta, ásványi anyagok, vitaminok

•    füldugó :)

 

 

Költségek

 

A tanfolyam  költsége: 890 €        ( Már képzett magashegyi HikeAnd Fly pilótáknak : 590€ )

 

Az ár tartalmazza a kiutazás összes költségét kisbusszal vagy teleautó rendszerben, 7 éjszaka szállást kempingben, 7 napra a felvonó díját (a gleccservasúttal együtt), az oktatást, hegyivezetést és a szervezési költségeket.  

 

Egyéb felmerülő költségek:

(melyeket a fenti ár NEM tartalmaz)

amennyiben hüttében alszunk, a hütte díját (60-80 CHF/éj félpanzióval),  Alpein Metro díját 45CHF / hét

étkezést, utasbiztosítás díját, szükség esetén a felszerelés bérlést

A túrára korlátozottan tudunk bérbe adni Hike & Fly felszerelést. A részletekről érdeklődj személyesen!

 

 

A kiutazás és a túra kényelme, biztonsága és színvonalának növelése érdekében 2017. január 1-jétől akisbuszberles.hu cég biztosít számunkra 2 db új Ford Transit típusú kisbuszt. Mindkét busz első és hátsó fűtéssel és hűtéssel van ellátva és minden ülés külön dönthető.

 

Airborne

Utazási feltételek

Az útra helyfoglalást 200 € foglaló befizetése ellenében fogadunk el, amelyet az út lemondása esetén nem áll módunkban visszafizetni.

A befizetés határideje: Május 31.  

 

A túrára maximum 7 tanuló részvételét tudjuk fogadni. Ebben az esetben 2 oktató koordinálja majd a csapatot + 2 gyakorlott segítő.  

A túra alapvetően egy Hike & Fly tanfolyam, siklóernyős pilótákna, de el fogadjuk nem pilótáknak a jelentkezését is. A biztonság érdekében nagyon fontos a csapat összetétele. Egy-egy oktatóhoz maximum 3-4 tanfolyamost vállalunk mind felfelé, mind lefelé. Amennyiben van lehetőség lerepülni a hegyről, abban az esetben sem bomolhat meg ez a rendszer, vagyis 3 pilóta jelentkezése esetén maximum 4 nem repülő túrázó jeletkezését tudjuk elfogadni.  

 

A csapathoz csatlakozhatnak már képzett, magashegyi túrázók, viszont ők egy önnáló partiként tudnak majd mozogni.

 

Fontos, hogy részvételi szándékodat időben jelezd, még a befizetési határidő előtt, hisz a tábor szervezésében sok függ a jelentkezők létszámától (utazás, szállás, egyéb). Amennyiben a megadott időpont után jelentkezel, előfordulhat, hogy már nem tudunk helyet biztosítani számodra.

Jelentkezni a következõképpen tudsz:

 

1. Telefonon Tasi Gábornál: 06 20 9346693

2. Itt online

Előleg befizetési lehetõség:

Személyesen a 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 19-21. alatt található klubunkban. A nyitvatartásról érdeklődj telefonon: 06 20 9346693

Az esetleges árváltoztatást legkésőbb indulás előtt egy hónappal közöljük. Ami adódhat az üzemanyag árának változása vagy egyéb olyan költségek emelkedése estén, melyek a túra szervezését követően növekedenek.

 

Mindenkinek, aki részt vesz az útjainkon kötelező Atlasz Utasbiztosítást kötnie, extrém sport kiegészítéssel. Valamint ajánlott a ÖEAV kártya, mely hasznos kedvezményeket biztosít a helyszínen.

 

Hike And Fly pilótáknak: 

Fontos, hogy csak olyan pilóták jelentkezését tudjuk elfogadni, akiket már ismerünk és tudjuk hogy képesek önnállóan elstartolni és leszállni. A kötelező felszerelés (siklóernyő, mentőernyő, beülő, tárzsák, sisak, hegymászóbeülő, 30-40m kötél, jékcsákány, hágóvas, ferrata szett, karabinerek, eszközök, bakancs, minimum1,5 liter folyadék, energia pótlás, hüttezsák, tisztálkodó pack, extra ruházati réteg) nem érheti el a 14 kg-ot. Amit utazás előtt ellenörizni fogunk.  

Utazásainkat a Hungaroraft Utazási Iroda(Reg. száma: U-001016) segítségével szervezzük.

 

 

Vezető magashegyi oktató: Mészáros Csabi (Mészi) Vezető Pilóta: Tasi Gábor

Hike & Fly Pilóták:  Veres István ,

 

 

Online jelentkezés